Peter Pišťanek patří mezi nejlepší slovenské spisovatele současnosti. Peter Pišťanek vystudoval v devadesátých letech dramaturgii a scenáristiku na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Pracoval v reklamních agenturách, v současné době...

Životopis

Peter Pišťanek patří mezi nejlepší slovenské spisovatele současnosti.

Peter Pišťanek vystudoval v devadesátých letech dramaturgii a scenáristiku na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Pracoval v reklamních agenturách, v současné době působí jako marketingový pracovník firmy Gra Tex a mimo jiné se věnuje i publicistice. Žije ve slovenské Devinské Nové Vsi.

Dílo Petera Píšťanka:

Donedávna čeští čtenáři Petera Píšťanka téměř neznali, přestože jeho popularita na Slovensku se dá srovnávat s Michalem Wieweghem v Česku. Teprve triptych Muzika, který přeložili Kristýna a Miroslav Zelinských, představují autora českým čtenářům.

Beletrie:
Roger Krowiak - 2004, komiksová hříčka o tajemném bratrovi Jamese Bonda

Čtrnáct ostrých - 2005, čítanka současné slovenské prózy

Muzika - triptych napsaný na počátku devadesátých let, představuje autora jako výborného vypravěče se schopností vtipného komentáře a sebeironie. Podobně jako ve Wieweghových Báječných letech pod psa, jsou vděčným tematem léta vlastního dospívání a mládí, tj. 70. a 80. léta. Jeho hrdinivé ale v jeho příbězích hrají role sociálních outsiderů a vyděděnců. Přesto neztrácejí vůli ke změně. Jsou schopni i v době normalizace si vynutit místo k seberealizaci. V Muzice je zachyceno lecos z autorových prožitků. Pišťanek vzpomíná na své předrevoluční účinkování v jazzově punkovém souboru Devínská Nová Vec.

Rivers of Babylon - románová trilogie, která zpracovává téma bratislavského podsvětí. Dočkala se též nepříliš povedené filmové podoby.

Posledné skazky o Vladovi - sbírka mikropovídek, kterou autor publikoval před šesti lety.
Od té doby vyměnil slast ducha za slast těla:

Recepty z rodinného archivu - 2003, v tomto titulu se zaměřil na jídlo
Živý oheň z vína - v pořadí jedenáctá knížka se zaobírá pitím, konkrétně koňakem.

Recepty z rodinného archivu - 2003